Stilul ClasicUn stil conservator, cu parfumul eleganței de altădată
Principiile clasice universal valabile, de inspirație antică, sunt o miză sigură pentru un interior clar și armonios prin simetrie. Ce se întâmplă însă, dacă ai dori să personalizezi puțin acest echilibru riguros calculat?
Într-un living cu proporții clasice, am creat o distorsiune volumetrică, o infamă nișă pentru citit, ascunsă, poate doar bănuită, după o draperie grea. Am mers mai departe: ce-ar fi dacă am păstra rațiunea și claritatea unui contur generos prin dimensiuni, i-am da o tușă de excelenţă, prin finisajele prețioase și rafinate, iar la sfârșit, ca o ultimă notăpersonală, să-l parfumăm cu forme organice și nuanțe de praf colorat? Ce-ar fi dacă ai îndrăzni, la fel ca noi și împreună cu noi?
Iată cum arată un living în stil clasic, în viziunea noastră. Aceste imagini servesc drept sursă de inspirație, însă noi putem adapta toate componentele stilului clasic, la cerere, în funcție de orice spațiu.
Stilul clasic, după cum transmite și numele, este un stil destul de conservator, care păstrează elementele eleganței de altădată. Deși considerat de unii ca fiind un stil nepotrivit pentru zilele noastre, stilul clasic rămâne un stil preferat şi apreciat, datorită eleganței sale și a faptului că este un stil luxuriant.
Caracteristicile stilului clasic în designul interior
Acest stil se formează în jurul a trei elemente centrale: simetrie, ordine și echilibru. Se folosește un element central, în jurul căruia este decorată încăperea. Spre exemplu, un punct central poate fi un șemineu, căruia i se adaugă două fotolii identice în stânga și în dreapta, iar deasupra lui se plasează o oglindă ornată. Această trăsătură fundamentală a stilului clasic ne ajută să îl identificăm cu ușurință. Practic, o cameră în stilul clasic pornește de la un punct central, ce împarte camera în două părți simetrice, construite în oglindă.
Un alt element caracteristic al stilului clasic îl reprezintă utilizarea coloanelor, ce amintesc de Grecia sau Roma antică. Totodată, modelele drepte, ton pe ton de pe pereți sau draperii sunt un indiciu ce ne ajută să identificăm stilul clasic. Materialele folosite sunt elegante, fără a fi ostentative. De cele mai multe ori, se optează pentru materiale precum bumbac, catifea sau pânză.
Ce culori folosim?
Paleta de culori utilizată în stilul clasic este adesea inspirată din natură. O gamă variată de nuanţe de galben, albastru, verde, maro, gri sau roz pal este tipică acestui stil. Se poate folosi și albul, însă o nuanţă mai ștearsă. Pardoseala este din lemn, piatră sau marmură.
Ce reţinem?
Stilul clasic este un stil al eleganţei conservatoare, un stil care nu impresionează prin ostentativitate ci mai degrabă prin echilibru și simetrie. Culorile sunt inspirate din natură, podelele sunt din materiale găsite în natură, iar aspectul final este finisat.
Vrei să aduci confortul și eleganţa clasică în casa ta? Fie că locuiești la apartament sau vilă, noi îţi aducem stilul clasic acasă la tine!