Arhitect Eliza Tîrziu
Design de obiect. Colecția Happy Lamps
Am absolvit de aproape 3 ani facultatea de arhitectură din Cluj. Lucrăm în arhitectura şi amenajări interioare şi suntem pasionaţi de ceea ce facem. Ideea de a realiza un corp de iluminat ne-a venit din nevoia de a personaliza cât mai mult un spaţiu interior - iar corpurile de iluminat au părut elementul cel mai potrivit. În plus , am constatat că e destul de greu să găseşti un corp de iluminat care să arate frumos şi să aibă şi preţ bun. Intuiam că putem realiza un corp frumos, care să dea o notă aparte unui spaţiu interior, dar nu am fost suficient de hotărâţi pentru a încerca ceva.
Participând la târgul de la Milano, am fost fascinaţi de multitudinea de obiecte de design şi de creaţiile tinerilor designeri, lucru care ne-a stimulat şi ne-a inspirat. Am tot discutat, ne-am documentat, am început să studiem forme, materiale pentru a realiza corpuri de iluminat Astfel, am încercat să creăm în paralel corpuri din metal, tricotaje, împletituri de nuiele, plastic şi hârtie. Ne-am dat seama că, pentru început, trebuie să ne axăm pe o singură colecţie şi am rămas în sfera corpurilor din hârtie şi plastic.
Am început să pliem hârtia şi am ajuns să studiem tehnica origami. Origami a fost o provocare… am studiat suprafeţele care se pot obţine şi obiecte deja realizate…le-am tot sucit şi răsucit şi au ieşit 5 corpuri de iluminat care pot lua o varietate mare de culori şi dimensiuni, încât să facă un spaţiu mai vesel, mai colorat, mai optimist. Astfel, a luat naştere colecţia Happy Lamps. De atunci am mai evoluat: la început am găsit doar plastic transparent şi ne-am gândit să îl vopsim. Am început să căutăm vopseaua potrivită şi să o testăm şi a funcţionat. Deşi are avantajul că există o varietate foarte mare de culori, tot procedeul de grunduire, vopsire, uscare este anevoios, necesită timp şi anumite condiţii de lucru. De aceea, nu ne-am oprit până nu am găsit plastic colorat, iar gama de culori este în continuare variată.
Am dorit să creăm un corp care să se poată integra în multe tipuri de amenajare şi spaţii, dar care să aibă personalitate şi să se facă observat. Noi sperăm că am reuşit si că avem nişte corpuri care pigmentează orice spaţiu interior.
Ele pot fi folosite în diferite combinaţii: atârnate individual, înşiruite, atârnate în buchet, unul sau mai multe, acelaşi model sau modele combinate în funcţie de dorinţa şi nevoile fiecăruia. Se potrivesc în interioare rustice, moderne chiar şi în cele clasice sau eclectice.
Corpurile se pot utiliza doar cu becuri economice sau led. Noi recomandam să se folosească becuri tip glob care se găsesc în toate magazinele cu produse şi accesorii pentru sisteme electrice.
Arh. Eliza Tîrziu