Less is more sau stilul minimalist

by · 10 ani ago · 0 comments

Stilul minimalist a apărut datorită condițiilor economice îngreunate de Războaiele Mondiale dar și ca o revoltă a arhitecților care doreau să construiască un stil simplu, care să contrazică stilurile opulente din trecut și să sumarizeze perfect epoca modernă în care trăiau.

Sintagma ”Less is more” este sintagma de căpătâi a minimalismului, înglobând perfect principiile acestui stil de design și arhitectură. Rostită de arhitectul olandez  Ludwig Mies van der Rohe, unul dintre arhitecții ce încercau să reprezinte era modernă printr-un stil arhitectural, la fel cum înainte stilul clasic sau cel gotic reprezentau erele în care au apărut, sintagma ilustrează esența minimalismului.

Alături de Frank Lloyd Wright (a proiectat, printre altele, muzeul Guggenheim), Le Corbusier sau Walter Gropius,  van der Rohe a clădit ceea ce astăzi recunoaștem drept stil minimalist. Deși s-a născut în vremuri de austeritate minimalismul nu este un stil auster ci unul al eleganței rafinate și subtile.

Cum recunoști stilul minimalist?

Stilul minimalist se remarcă prin:

  1. Lipsa decorațiunilor inutile
  2. Simplitatea detaliilor folosite
  3. Linii clare, geometrice
  4. Piese de artă moderne ca decor

Un interior minimalist este lustruit, spațios și neaglomerat. Nu vei găsi niciodată o mulțime de accesorii decorative care să umple spațiul, nici detalii ornamentale pe piesele de mobilier (specifice stilurilor precedente, precum cel clasic) însă vei găsi un spațiu orientat spre funcționalitate.

Datorită faptului că a apărut într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, arhitecții și designerii au întrebuințat materialele disponibile în acele vremuri:

1. Beton

2. Oțel

3. Sticlă

4. Crom

Acestea erau disponibile din abundență, ca atare s-au stabilit drept materiale specifice acestui stil, dominând interioarele minimaliste și în prezent.

Mobilierul minimalist

Parchet Ter Huerne - bucatarie minimalistă

Parchet Ter Huerne – bucatarie minimalistă

Parchet triplustratificat arțar în living minimalist

Parchet triplustratificat arțar în living minimalist

Îl vei recunoaște cu ușurință, datorită trăsăturilor sale inconfundabile. După cum probabil intuiești deja, acesta este simplu și orientat spre funcționalitate, nu decor.

1. Este glossy, funcțional și are suprafețe netede și lustruite.

2. Are linii drepte

3. Accesoriile sunt minimale

4. Nu există mânere ornamentate, fiind de multe ori chiar ascunse

5. Piesele de mobilier sunt puține și nu acaparează spațiul

6. Se menține ideea de spațiu deschis și neaglomerat.

7. În fiecare cameră se folosesc strict acele piese fără de care nu s-ar putea trăi.

Culorile stilului minimalist

Deloc surprinzător,culorile principale ale minimalismului sunt:

  1. Albul
  2. Negrul
Mocheta si tapet personalizat; mobilier Simpluxury - Proiect casa LS

Mocheta si tapet personalizat; mobilier Simpluxury – Proiect casa LS

Se folosesc însă și alte culori, precum cele neutre și pentru accent cele vibrante și îndrăznețe. Așadar, interiorul minimalist este adesea monocromatic, cu mici accente de culoare. Poți opta pentru culori precum roșu, fuchsia, turcoaz, violet, galben, verde, etc.

Marmoleum Click în living minimalist

Marmoleum Click în living minimalist

Se potrivește minimalismul  în locuința ta?

La nivel teoretic, cu siguranță, deoarece se potrivește oriunde. La nivel practic însă trebuie mai întâi să decizi dacă un spațiu minimalist este potrivit pentru tine și familia ta. Dacă apreciezi funcționalitatea în detrimentul decorului, simplitatea în detrimentul opulenței și mobilierul glossy, neornamentat, atunci stilul minimalist ar fi perfect pentru locuința ta.

Deși poate părea un stil neprietenos și rece, stilul minimalist este potrivit atât pentru familii cât și pentru persoane care locuiesc singure. Minimalismul este un stil care se pretează și în cazul în care ai copii, deoarece fiind un stil lipsit de decorațiuni mici, neaglomerat, nu periclitează siguranța copiilor tăi. Colțurile pieselor de mobilier pot fi acoperite astfel încât să nu poată răni copiii mici.

Ce părere ai despre acest stil? Ai vrea să îți amenajezi locuința în stil minimalist?

Descoperă și alte stiluri de design interior:

Accesează acest link pentru a citi mai multe.

Poți vedea proiecte Zone Deco amenajate în stilul minimalist aici și aici.

Te încurajăm să ne lași un comentariu cu părerea ta despre stilul minimalist și cum l-ai adapta pentru locuința ta!

Categories: Stiluri personalizate

Comments Intra in discutie!

Not found any comments yet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *