Lasa-ti imaginatia libera cu stilul eclectic!

by · 8 ani ago · 0 comments

Îți plac spațiile aduse la viață prin culori și imprimeuri îndrăznețe, în care simetria nu joacă un rol esențial și lucrurile nu sunt „asortate” perfect? Îți place să te poți juca cu mobilierul și ești deschis la idei noi și ieșite din comun? Vrei să ai o casă care să nu se asemene cu alte locuințe? Vrei să-ți impresionezi prietenii și rudele când te vizitează cu un spațiu cum nu au mai văzut?

Dacă răspunsul tău la aceste întrebări este da, află că există un stil de design interior care îți va oferi exact ceea ce îți dorești!

Este vorba despre stil eclectic, un stil în care îți poți lăsa imaginația liberă și poți crea spații unice, pline de personalitate și culoare.

Cuvântul ”eclectic” a fost introdus în vocabular de către arheologul, filosoful și istoricul de artă  german Johan Joachim Winckelmann, care l-a folosit pentru a descrie operele lui Annibale Carracci, un pictor italian ce a combinat tradiția clasicismului cu ideile renascentiste.

Cum recunoști stil eclectic?

Stilul eclectic presupune:

  1. Amestecul stilurilor și elementelor altor epoci
  2. Culori neutre pe fundal, pentru a nu aglomera vizual
  3. Materiale inedite
  4. Culoare
  5. Imprimeuri îndrăznețe
  6. Un numitor comun între elementele folosite (un imprimeu, o culoare, o formă etc.)
  7. Vechiul amestecat cu noul
  8. Celebrare a contrastului
  9. Lipsa detaliilor inutile și a pieselor care aglomerează, fiecare element având locul său bine determinat
  10. Unicitatea pieselor de mobilier, a operelor de artă folosite.
Living in stil eclectic cu pardoseala Allura

Living in stil eclectic cu pardoseala Allura

Filosofia din spatele acestui stil este de a combina elemente sau stiluri din diferite epoci și cu origini diferite în cadrul unui singur proiect.

Deși ai putea crede că amestecând diferite stiluri într-un singur spațiu vei obține un look kitsch și haotic, nu este necesar așa. Trebuie doar să respecți regula de aur din acest stil: toate piesele folosite trebuie să aibă un numitor comun deoarece stil eclectic este un stil armonios.

Living eclectic cu Marmoleum

Living eclectic cu Marmoleum

Ca atare stilul eclectic presupune îmbinarea mai multor elemente sau stiluri astfel încât rezultatul să fie un design bine gândit și coerent, nicidecum haotic.

Este o sarcină destul de anevoioasă, totuși, să obții un spațiu cu adevărat eclectic însă cu răbdare, imaginație și puțin efort, este realizabil!

Eclectic-ismul se remarcă prin culori

Pardoseala marmoleum de la Forbo Flooring Systems

Pardoseala marmoleum de la Forbo Flooring Systems

Un spațiu eclectic este un spațiu plin de culoare. Când vine vorba de culoarea pereților, albul oferă un fundal potrivit  dar poți folosi și alte culori precum: albastru deschis, gri deschis sau crem.

Se pot amesteca și pasteluri cu culori puternice, diverse nuanțe ale aceleiași culori sau menținut totul în alb și negru.

pardoseala PVC - spatiu in stil eclectic

pardoseala PVC – spatiu in stil eclectic

Se potrivește eclectic-ismul în locuința ta?

Practic stilul eclectic se potrivește oriunde și este extrem de versatil și ușor de adaptat preferințelor tale. Poți alege stilurile preferate pentru a crea un spațiu eclectic, elementele care ți-au atras atenția în alte stiluri și culorile îndrăgite.

Trebuie însă să le găsești acel numitor comun, care să lege spațiul pentru ca acesta să fie eclectic, nu kitsch.

Stil eclectic cu pardoseala Ter Hurne

Stil eclectic cu pardoseala Ter Hurne

Deși la prima vedere poate părea un stil încărcat sau aglomerat, un spațiu eclectic este o încununare a elementelor de design și a fanteziei personale. Dacă apreciezi extraordinarul în detrimentul standardului, atunci, cu siguranță stilul eclectic este pentru tine!

Pentru un plus de informații despre stilul eclectic, citește mai multe pe pagina dedicată!

Ce părere ai despre acest stil? Cum l-ai adapta în locuința ta? Te încurajăm să ne lași răspunsul tău în secțiunea de comentarii de mai jos!

Categories: Stiluri personalizate

Comments Intra in discutie!

Not found any comments yet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.