7 pasi pentru montaj tapet

by · 8 ani ago · 0 comments

Vrei s─â ├«╚Ťi decorezi pere╚Ťii locuin╚Ťei cu tapet modern? Vrei s─â aduci ├«n casa ta acel look modern pe care ├«l vezi doar ├«n reviste, ca s─â ├«l po╚Ťi admira zilnic ╚Öi s─â ├«╚Ťi impresionezi musafirii? Te invit─âm s─â parcurgi acest scurt ghid de montaj tapet ╚Öi vei descoperi care sunt pa╚Öii pe care ├«i parcurge un specialist ├«n amenajarea locuin╚Ťei tale!

Tapetul este un element de decor popular ├«nc─â din timpul perioadei Rena╚Öterii, care a fost folosit pentru prima oar─â ├«n r├óndul nobilimii ╚Öi persoanelor cu rang ├«nalt. Ace╚Ötia ├«╚Öi decorau pere╚Ťii cu tapiserii de diferite modele ╚Öi erau disponibile doar pentru ei datorit─â costurilor mari.

Astăzi, decorul cu tapet de interior este la îndemâna tuturor, iar procesul de montaj se realizează relativ simplu. Totuși, recomandăm să apelezi la specialiști pentru alegerea și montarea corectă a tapetului, pentru o lucrare de durată care se integrează perfect în decorul tău.

Primul lucru pe care trebuie s─â ├«l ╚Ötii este…

Materiale necesare pentru montaj tapet

În procesul de montare a tapetului, este nevoie la început să cunoști ce materiale ai nevoie. Acestea sunt:

  • – rolele de tapet necesare pentru instalare – ├«n cazul ├«n care dore╚Öti s─â montezi tapetul pe cont propriu, este nevoie s─â achizi╚Ťionezi ╚Öi una-dou─â role ├«n plus, ├«n caz c─â se vor deteriora la montare;
  • – rigl─â de dimensiuni mari;
  • – pensul─â pentru aplicarea adezivului;
  • – cutter ╚Öi set de foarfece;
  • – adezivi pentru tapet (se achizi╚Ťioneaz─â odat─â cu materialul);
  • – lavet─â pentru presare ╚Öi ├«ntindere.

Observa╚Ťie: ├«n momentul ├«n care achizi╚Ťionezi rolele de tapet, este necesar s─â ╚Ötii ce suprafa╚Ť─â vrei s─â decorezi, astfel ├«nc├ót rolele cump─ârate s─â aib─â dimensiunea potrivit─â.┬á

Odat─â ce ai achizi╚Ťionat aceste materiale, te po╚Ťi apuca de lucru!

Living clasic

Living clasic tapet vlies Flocart

Pași pentru montaj tapet

#1┬áCur─â╚Ťarea ╚Öi preg─âtirea pere╚Ťilor

Peretele unde va fi aplicat tapetul trebuie s─â nu aib─â imperfec╚Ťiuni sau cr─âp─âturi ╚Öi s─â fie uniform nivelat. Va fi mai ├«nt├ói ├«ndep─ârtat tapetul vechi (dac─â este cazul) ╚Öi se vor demonta prizele ╚Öi ├«ntrerup─âtoarele de pe perete pe parcursul procesului.

Este mult mai simplu astfel, decât dacă tapetul vechi va fi îndepărtat și tapetul nou va fi montat pe un perete cu prize și întrerupătoare.

#2 Pregătirea pentru montaj și tăierea fâșiilor

Un specialist ├«╚Öi va face ├«ntotdeauna un plan ├«nainte s─â ├«nceap─â procesul de montaj tapet. Acesta va identifica cel mai bun loc de ├«ncepere a instal─ârii┬á╚Öi va lua ├«n calcul fiecare sec╚Ťiune din suprafa╚Ť─â (de exemplu, dac─â sunt pervaze, ferestre sau margini ale pere╚Ťilor). Pe perete, folosind o rigl─â, specialistul va trasa liniile de unde se va ├«ncepe montajul.

Tapetul se monteaz─â de la st├ónga spre dreapta ╚Öi de sus ├«n jos. F├ó╚Öiile de tapet, c├ónd vor fi montate, trebuie s─â aib─â fiecare o lungime cu 5 sau 10 cm mai mare dec├ót zona de suprapunere, pentru a nu exista spa╚Ťii libere ├«ntre ele.

Buc─â╚Ťile de tapet sau f├ó╚Öiile mai mici care vor acoperi col╚Ťurile trebuie t─âiate cu 1 cm mai mult, ca s─â se poat─â ├«ndoi.┬á

Fâșiile pot fi și numerotate, pentru a fi mai ușor de respectat ordinea lor la montare.

#3 Aplicarea adezivului

Adezivul se aplică întotdeauna pe tapet, pe spatele fiecărei fâșii înainte să fie montată, folosind o pensulă. 

Aplicarea se face din centru ├«nspre margini. Este nevoie ca aici s─â ai grij─â s─â nu se ├«ncre╚Ťeasc─â tapetul, deoarece dup─â aceea va fi mai dificil de montat pe perete f─âr─â s─â r─âm├óne bule de aer ├«n spatele lui. ├Än func╚Ťie de tipul de adeziv pe care l-ai preparat, vei vedea dac─â este nevoie s─â ├«l la╚Öi o perioad─â s─â se usuce sau s─â aplici f├ó╚Öiile pe perete imediat.

#4 Aplicarea fâșiilor de tapet

Acesta este pasul cel mai important ├«n procesul de montaj tapet. Este nevoie de foarte mare aten╚Ťie la aplicarea acestuia pe perete, ca s─â respecte liniile trasate ini╚Ťial ╚Öi ca s─â nu r─âm├óne spa╚Ťii de aer.┬á

Specialistul se va asigura c─â tapetul nu este ├«ncre╚Ťit ╚Öi, folosind o lavet─â uscat─â, va nivela fiecare f├ó╚Öie dup─â ce este aplicat─â.┬á

Aten╚Ťie: odat─â montat tapetul pe perete, chiar dac─â nu a avut timp adezivul s─â se usuce, nu vei mai putea scoate f├ó╚Öia f─âr─â s─â o rupi. De aceea, este necesar ca s─â te asiguri dinainte de montarea fiec─ârei f├ó╚Öii c─â aceasta este dreapt─â. Acesta este un alt motiv┬ápentru care specialistul traseaz─â liniile pe perete, ├«nainte de montajul tapetului.

#5 Nivelarea fiecărei fâșii de tapet

Dac─â au r─âmas margini de toleran╚Ť─â, acestea trebuie eliminate cu un cutter sau o foarfec─â.

Dacă a rămas pe alocuri exces de adeziv, acesta poate fi îndepărtat cu o lavetă curată, uscată. 

Dacă au rămas bule de aer, este recomandat să se preseze cu mâinile sau cu o lavetă, astfel încât acestea să dispară. 

Acest procedeu trebuie făcut pentru fiecare fâșie de tapet montat.

Tapet Grandeur Copper

Tapet Grandeur Copper, Sketch23

#6┬áTapetarea col╚Ťurilor

Dac─â a r─âmas tapet ├«n plus la col╚Ťuri, acesta trebuie ├«ndep─ârtat cu un cutter sau o foarfec─â. Este necesar ca, de la bun ├«nceput, s─â fie t─âiate f├ó╚Öiile cu surplus de tapet, pentru c─â nicio camer─â nu are col╚Ťurile perfecte ╚Öi s─â fie eliminat riscul de a r─âm├óne spa╚Ťii goale.

Dac─â dore╚Öti ca tapetul s─â fie montat ╚Öi pe peretele al─âturat ╚Öi s─â nu se opreasc─â la col╚Ť, atunci este nevoie s─â la╚Öi un surplus de cel pu╚Ťin 2 cm pe care s─â ├«l ├«ntinzi pe peretele cel─âlalt.

#7 Detalii de final

Există cazuri în care a fost necesară demontarea prizelor sau întrerupătoarelor sau există cazuri în care tapetul este montat în jurul ferestrei.

Întrerupătoarele trebuie instalate înapoi după ce procesul de montaj tapet a ajuns la final.

Dac─â trebuie s─â montezi tapetul ├«n jurul unei ferestre, trebuie trasate liniile de toleran╚Ť─â at├ót pe perete c├ót ╚Öi pe f├ó╚Öii, pentru a se ╚Öti care sec╚Ťiuni se vor t─âia ╚Öi care se vor ├«ndoi. O provocare des ├«nt├ólnit─â este aceea de a ├«ndoi tapetul astfel ├«nc├ót acesta s─â se poat─â plia pe ├«ntreg pervazul.┬á

De aceea, recomand─âm ca s─â simulezi ├«nainte s─â tai f├ó╚Öiile, aplic├óndu-le pe acestea pe pervaz doar pentru a afla care sunt col╚Ťurile de ├«ndoire ╚Öi care s─â fie m─ârimea acestora.

Sper─âm s─â-╚Ťi fie utile aceste sfaturi de montaj tapet! Nu uita: dac─â vrei s─â folose╚Öti un tapet premium ├«n locuin╚Ťa ta ╚Öi ai nevoie de consultan╚Ť─â ╚Öi implementare ├«n montarea tapetului potrivit, apeleaz─â la speciali╚Öti!

Categories: Sfaturi practice

Comments Intra in discutie!

Not found any comments yet.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *