7 pasi pentru montaj tapet
Vrei să îți decorezi pereții locuinței cu tapet modern? Vrei să aduci în casa ta acel look modern pe care îl vezi doar în reviste, ca să îl poți admira zilnic și să îți impresionezi musafirii? Te invităm să parcurgi acest scurt ghid de montaj tapet și vei descoperi care sunt pașii pe care îi parcurge un specialist în amenajarea locuinței tale!
Tapetul este un element de decor popular încă din timpul perioadei Renașterii, care a fost folosit pentru prima oară în rândul nobilimii și persoanelor cu rang înalt. Aceștia își decorau pereții cu tapiserii de diferite modele și erau disponibile doar pentru ei datorită costurilor mari.
Astăzi, decorul cu tapet de interior este la îndemâna tuturor, iar procesul de montaj se realizează relativ simplu. Totuși, recomandăm să apelezi la specialiști pentru alegerea și montarea corectă a tapetului, pentru o lucrare de durată care se integrează perfect în decorul tău.
Primul lucru pe care trebuie să îl știi este…
Materiale necesare pentru montaj tapet
În procesul de montare a tapetului, este nevoie la început să cunoști ce materiale ai nevoie. Acestea sunt:
- – rolele de tapet necesare pentru instalare – în cazul în care dorești să montezi tapetul pe cont propriu, este nevoie să achiziționezi și una-două role în plus, în caz că se vor deteriora la montare;
- – riglă de dimensiuni mari;
- – pensulă pentru aplicarea adezivului;
- – cutter și set de foarfece;
- – adezivi pentru tapet (se achiziționează odată cu materialul);
- – lavetă pentru presare și întindere.
Observație: în momentul în care achiziționezi rolele de tapet, este necesar să știi ce suprafață vrei să decorezi, astfel încât rolele cumpărate să aibă dimensiunea potrivită.
Odată ce ai achiziționat aceste materiale, te poți apuca de lucru!

Living clasic tapet vlies Flocart
Pași pentru montaj tapet
#1 Curățarea și pregătirea pereților
Peretele unde va fi aplicat tapetul trebuie să nu aibă imperfecțiuni sau crăpături și să fie uniform nivelat. Va fi mai întâi îndepărtat tapetul vechi (dacă este cazul) și se vor demonta prizele și întrerupătoarele de pe perete pe parcursul procesului.
Este mult mai simplu astfel, decât dacă tapetul vechi va fi îndepărtat și tapetul nou va fi montat pe un perete cu prize și întrerupătoare.
#2 Pregătirea pentru montaj și tăierea fâșiilor
Un specialist își va face întotdeauna un plan înainte să înceapă procesul de montaj tapet. Acesta va identifica cel mai bun loc de începere a instalării și va lua în calcul fiecare secțiune din suprafață (de exemplu, dacă sunt pervaze, ferestre sau margini ale pereților). Pe perete, folosind o riglă, specialistul va trasa liniile de unde se va începe montajul.
Tapetul se montează de la stânga spre dreapta și de sus în jos. Fâșiile de tapet, când vor fi montate, trebuie să aibă fiecare o lungime cu 5 sau 10 cm mai mare decât zona de suprapunere, pentru a nu exista spații libere între ele.
Bucățile de tapet sau fâșiile mai mici care vor acoperi colțurile trebuie tăiate cu 1 cm mai mult, ca să se poată îndoi.
Fâșiile pot fi și numerotate, pentru a fi mai ușor de respectat ordinea lor la montare.
#3 Aplicarea adezivului
Adezivul se aplică întotdeauna pe tapet, pe spatele fiecărei fâșii înainte să fie montată, folosind o pensulă.
Aplicarea se face din centru înspre margini. Este nevoie ca aici să ai grijă să nu se încrețească tapetul, deoarece după aceea va fi mai dificil de montat pe perete fără să rămâne bule de aer în spatele lui. În funcție de tipul de adeziv pe care l-ai preparat, vei vedea dacă este nevoie să îl lași o perioadă să se usuce sau să aplici fâșiile pe perete imediat.
#4 Aplicarea fâșiilor de tapet
Acesta este pasul cel mai important în procesul de montaj tapet. Este nevoie de foarte mare atenție la aplicarea acestuia pe perete, ca să respecte liniile trasate inițial și ca să nu rămâne spații de aer.
Specialistul se va asigura că tapetul nu este încrețit și, folosind o lavetă uscată, va nivela fiecare fâșie după ce este aplicată.
Atenție: odată montat tapetul pe perete, chiar dacă nu a avut timp adezivul să se usuce, nu vei mai putea scoate fâșia fără să o rupi. De aceea, este necesar ca să te asiguri dinainte de montarea fiecărei fâșii că aceasta este dreaptă. Acesta este un alt motiv pentru care specialistul trasează liniile pe perete, înainte de montajul tapetului.
#5 Nivelarea fiecărei fâșii de tapet
Dacă au rămas margini de toleranță, acestea trebuie eliminate cu un cutter sau o foarfecă.
Dacă a rămas pe alocuri exces de adeziv, acesta poate fi îndepărtat cu o lavetă curată, uscată.
Dacă au rămas bule de aer, este recomandat să se preseze cu mâinile sau cu o lavetă, astfel încât acestea să dispară.
Acest procedeu trebuie făcut pentru fiecare fâșie de tapet montat.

Tapet Grandeur Copper, Sketch23
#6 Tapetarea colțurilor
Dacă a rămas tapet în plus la colțuri, acesta trebuie îndepărtat cu un cutter sau o foarfecă. Este necesar ca, de la bun început, să fie tăiate fâșiile cu surplus de tapet, pentru că nicio cameră nu are colțurile perfecte și să fie eliminat riscul de a rămâne spații goale.
Dacă dorești ca tapetul să fie montat și pe peretele alăturat și să nu se oprească la colț, atunci este nevoie să lași un surplus de cel puțin 2 cm pe care să îl întinzi pe peretele celălalt.
#7 Detalii de final
Există cazuri în care a fost necesară demontarea prizelor sau întrerupătoarelor sau există cazuri în care tapetul este montat în jurul ferestrei.
Întrerupătoarele trebuie instalate înapoi după ce procesul de montaj tapet a ajuns la final.
Dacă trebuie să montezi tapetul în jurul unei ferestre, trebuie trasate liniile de toleranță atât pe perete cât și pe fâșii, pentru a se ști care secțiuni se vor tăia și care se vor îndoi. O provocare des întâlnită este aceea de a îndoi tapetul astfel încât acesta să se poată plia pe întreg pervazul.
De aceea, recomandăm ca să simulezi înainte să tai fâșiile, aplicându-le pe acestea pe pervaz doar pentru a afla care sunt colțurile de îndoire și care să fie mărimea acestora.
Sperăm să-ți fie utile aceste sfaturi de montaj tapet! Nu uita: dacă vrei să folosești un tapet premium în locuința ta și ai nevoie de consultanță și implementare în montarea tapetului potrivit, apelează la specialiști!
Categories: Sfaturi practice
Comments Intra in discutie!
Not found any comments yet.