Ce trebuie sa stii daca amenajezi in stil scandinav

by · 8 ani ago · 0 comments

Lumină. Spațiu. Simplitate. Trei cuvinte care descriu esența stilului scandinav, un stil care a cucerit lumea din motive ușor de înțeles: este un stil degajat, funcțional, care emană prospețime. Încăperile scăldate în lumină naturală însoțite de un aspect minimalist sunt tot mai apreciate, ca atare a sosit momentul să-ți vorbim despre stil scandinav.

Dacă vrei să îți amenajezi casa în stil scandinav, trebuie să ții cont de câteva aspecte fundamentale ale acestuia.

Stil Scandinav. Caracteristici esențiale

Stilul scandinav, cunoscut și sub numele de minimalism nordic, este un stil care pune accentul mai întâi pe funcționalitate și apoi pe estetică, păstrând idei din cultura nordică, orientată spre supraviețuire înainte de toate. Lumina naturală joacă un rol important în amenajare, datorită faptului că în țările nordice sunt puține ore de lumină pe zi.

Există câteva elemente care diferențiază acest stil de restul și îi conferă un look inconfundabil.

stil scandinav

Living în stil scandinav. Sursă foto: studiocuvier.com

1.  Materiale specifice?

Stilul scandinav pune accentul pe aspectul natural ca atare, majoritatea materialelor utilizate sunt  din natură sau au aspect natural.

Lemnul  este de departe cel mai utilizat material în acest stil, mai ales dacă este într-o nuanță naturală sau vopsit în alb. Este folosit pentru pardoseli, mobilier sau pentru elemente de decor- grinzile expuse sunt apreciate în stilul nordic.

Dormitor în stil scandinav. Sursă: britishceramicstyle.com

Dormitor în stil scandinav. Sursă: britishceramicstyle.com

Sticla este utilizată mai ales pentru măsuțe de cafea, rafturi sau etajare iar fierul forjat și piatra decorativă sunt și ele folosite pentru a obține un spațiu în stil scandinav.

Materialele textile specifice sunt inul, bumbacul sau lâna, în culori deschise. Canapelele sunt de cele mai multe ori din material textil și sunt decorate cu perne pufoase, cu diferite texturi și imprimeuri. Datorită faptului că predomină culorile deschise și albul, poți aduce puțină culoare cu ajutorul obiectelor decorative în culori vibrante și imprimeuri geometrice. Cele mai întâlnite imprimeuri în acest stil sunt cel zig-zag, cele florale și cele nordice (reni, fulgi, etc)

2. Mobilierul în stil scandinav?

Mobilier în stil scandinav. Sursă: pinterest.com

Mobilier în stil scandinav. Sursă: pinterest.com

Piesele de mobilier potrivite acestui stil scandinav sunt de regulă din lemn vopsit alb sau în nuanță naturală. Au linii simple, nu sunt ornamentate- amintesc de stilul minimalist. În general sunt piese ușor de manevrat cu design simplist. Un mare avantaj al mobilierului în stil scandinav este că nu se demodează,  simplitatea fiind mereu actuală.

Dacă ești familiar cu piesele de tipul celor din IKEA, înseamnă că ai o idee vizuală concretă despre stilul mobilierului folosit.

3.  Albul și culorile

Fără urmă de îndoială, albul este vedeta acestui stil. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că trebuie să te limitezi la un decor alb, mai ales dacă nu îți dorești neapărat acest lucru.

Poți folosi culori precum:

 • Alb
 • Culoarea laptelui
 • Unt
 • Crem
 • Beige
 • Galben pai
 • Gri deschis

Dar și nuanțe deschise de:

 • Turcoaz
 • Verde
 • Galben intens
 • Vișiniu

Indicat este totuși să folosești aceste culori mai mult în decorațiuni sau drept culori de accent.

Tot la capitolul decorațiuni, în stilul scandinav, adesea plantele îndeplinesc acest rol, fiind așezate peste tot prin spațiu.

Acum că ai aflat caracteristicile acestui stil, te poți decide dacă vrei să amenajezi astfel. Ce părere ai despre stilul scandinav?

Categories: Stiluri personalizate

Comments Intra in discutie!

Not found any comments yet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *