Vrei o casa chic sau una shabby chic?

by · 8 ani ago · 0 comments

Romantic. Memorabil. Feminin. Aceste trei cuvinte oferă o definiție scurtă și simplă pentru stilul shabby chic. Închipuie-ți o casă cu piese de mobilier unice, cu perdele vaporoase, cu zeci de detalii decorative, unde vechiul se îmbină frumos cu noul. O casă plină cu flori, cu viață, cu personalitate. Un spațiu unic, pe care să-l numești acasă. Acest stil poate transforma căminul tău într-un loc din care nu ai mai vrea să pleci vreodată.

Vrei să știi mai multe despre stilul shabby chic?

Apărut în 1980, acest stil continuă și în prezent să fie extrem de apreciat. Conform revistei ”The World of Interiors”  designerul Rachel Ashwell este cea care a folosit pentru prima data acest termen, care a devenit rapid popular printre designeri.

Conceptul shabby chic presupune îmbinarea rafinamentului designului francez cu eleganța celui britanic pentru a crea spații memorabile. Este un stil boem, relaxat și confortabil spre deosebire de stilurile mai rigide, precum cel minimalist.

Acest stil presupune reciclarea pieselor de mobilier și a diferitelor materiale pentru a crea un aspect învechit dar elegant. Atunci când a apărut,  se punea accent pe decorațiuni scumpe, ca atare acest stil era considerat, în sine, o operă de artă.

Cum devine casa ta shabby chic?

Interior cu pardoseala Forbo Flooring Systems, design interior Wieteke Faaij

Interior cu pardoseala Forbo Flooring Systems, design interior Wieteke Faaij

Să începem cu decorul.

Amestecă piese din diferite stiluri, cu aspecte distincte și cel mai important, cu aspect învechit. Fie că alegi mobilier ce a mai fost folosit, fie că optezi pentru unul nou însă învechit intenționat, acesta reprezintă baza pentru casa ta shabby chic. Un sfat util este să ”vânezi” mobilierul în magazinele cu antichități, în piețele cu mobilier second-hand sau târguri de mobilă. Adesea acolo găsești piesele potrivite pentru acest stil iar de cele mai multe ori necesită recondiționare minimă.

Acordă atenție sporită canapelei. Pentru un living shabby chic, canapeaua trebuie să se ghideze după sintagma ”cu cât mai mare, cu atât mai bine”. Canapelele imense acoperite cu material textil sunt reprezentative pentru acest stil.

Ce materiale să alegi?

Pardoseala Vinyl

Pardoseala Vinyl

Opțiunile cele mai populare sunt bumbacul și pânza, de cele mai multe ori albe sau pasteluri șterse. Modele florale sunt nelipsite în stilul shabby chic dar și pânzele în culori neutre se încadrează în aceeași categorie.

Ce culori poți folosi?

Fără îndoială culorile tipice pentru stilul shabby chic sunt:

 • Albul șters
 • Gri
 • Roz pal
 • Verde mentă
 • Beige
 • Albastru deschis
 • Ecru

Ce obiecte decorative alegi?

Obiectele decorative sunt cele ce adaugă un plus de farmec unui spațiu iar în cazul acestui stil, acestea fac diferența. Este important să menții echilibrul între piesele elegante și piesele vintage.

Iată câteva combinații care nu dau greș:

 • îmbinarea decorațiunilor argintii, glossy, cu lemnul- spre exemplu, poți plasa un suport de lumânări de argint pe o masă învechită de lemn.
 • Combinarea modelelor florale cu dantela cu aspect învechit
 • Combinarea perdelelor vaporoase, transparente, cu suporturi din fier forjat

Ce alte decorațiuni poți folosi:

 • Perne cu imprimeu floral
 • Candelabre vintage, ornamentate
 • Covoare florale, în culori fade

Așadar, stilul shabby chic presupune îmbinarea noului cu vechiului, a eleganței cu rafinamentul pentru a creea spații feminine, romantice, de neuitat. Acum că ai descoperit mai multe despre acest stil, care este părerea ta despre el? Ai vrea o casă shabby chic? Te invităm să ne răspunzi printr-un comentariu!

Pentru a afla care este stilul tău de design, te invităm să parcurgi testul nostru.

Tu ştii ce stil ţi se potrivește?

Parcurge testul nostru si vei afla stilul de design potrivit personalității tale!

Categories: Stiluri personalizate

Comments Intra in discutie!

Not found any comments yet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.