Interviu cu arhitectul Victor Carp
Avem o veste bună! Începem o nouă serie de articole, bazate pe interviuri cu arhitecții și designerii cu care colaborăm! Zone Deco își propune să aducă în lumina reflectoarelor munca unor arhitecți și designeri de interior români extrem de talentați. Ne dorim să îmbinăm pasiunea pentru design cu pasiunea pentru calitate și să aducem la viață spații inedite, decorate după gusturile fiecărui proprietar în parte.
Alături de aceștia, echipa noastră te poate ajuta să-ți transformi casa și să te bucuri de o schimbare spectaculoasă!
Fără mai multe adăugiri, te invităm să afli mai multe despre Victor Carp:
1. Vă puteți prezenta pentru noi în câteva cuvinte?
Sunt arhitect de interior şi am ajuns să am această titulatură după un proces de aprofundare destul de elaborat. Plecând din oraşul natal, am avut plăcerea de a-mi finaliza studiile în Bucureşti unde am fost nevoit să îmi reevaluez propriul sistem de valori. Ritmul alert, situaţiile limită şi continue de schimbare m-au făcut să îmi autodepăşesc aşteptările şi cerinţele deasemenea.
După finalizarea studiilor am avut ocazia să pun în practică cei 5 ani de teorie, într-un atelier de tâmplărie din judeţul Sibiu, care producea mobilier din lemn masiv. Aceasta perioadă mi-a dezvoltat atât partea tehnică cât şi cea creativă astfel încât ajuns în Iaşi m-am angajat ca şi tehnician proiectant şi mi-am deschis în acelaşi timp un atelier la parterul imobilului în care locuiam.
Lemnul era materialul pe care îl foloseam şi treptat am ajuns să fac piese unicat ce s-au bucurat de un feedback aş îndrăzni să zic pozitiv. Nu m-am oprit acolo; am plecat la Cluj, unde am lucrat alături de un designer apreciat original şi excentric. În prezent lucrez şi am ajuns să am clienţii mei, să finalizez cât mai multe proiecte şi să-mi doresc perseverenţă.

Proiect realizat de arh. Victor Carp
2. Când v-ați descoperit pasiunea pentru arhitectură?
Pasiunea pentru arhitectură a apărut treptat. De mic îmi plăcea să desenez iar ca punct de plecare au fost piesele LEGO care mi-au dezvoltat mult imaginația. În timpul liceului am început să sculptez în cretă şi atunci profesoara de geografie care a observat acest lucru m-a sfătuit să studiez arhitectura.
3. Care este prima amintire legată de apariția acestei pasiuni?
Cred că prima amintire a fost atunci când, împreună cu mama mea, desenator tehnic fiind şi pasionată de desen, am schiţat cum ar arăta biroul ideal pentru un elev. Pe o foaie de hârtie de matematică am schiţat mai multe variante de birou. Mi se părea de-a dreptul fascinant.
4. Dacă aveți un model de arhitect preferat, care vă inspiră, care este acesta și cum v-au influențat ideile sale?
Bineînţeles, este datoria fiecărui profesionist să fie la curent cu ce este nou în domeniul pe care îl practică. Sunt arhitecţi, designeri de interior chiar şi sculptori pe care-i admir şi care mă inspiră, cum ar fi Peter Zumthor, Shigeru Ban, grupul Rural Studio, echipe de designeri precum i29, OOOX sau sculptori ca Barbarab Hepworth, Costantin Brancusi, Janet Echelman şi mulţi alţii. Cred totuşi, că ideile legate de faza conceptuală a unei lucrări de design e bine să vină şi din alte surse.

Proiect realizat de arh. Victor Carp
5. Care este stilul de design preferat?
Fiecare din stilurile studiate m-au influenţat la un moment dat şi m-au ajutat să-mi conturez ideile. Perioada din anii 20′- 30′ a fost una care a schimbat foarte mult designul, atunci modernismul şi minimalismul şi-au făcut apariţia odată cu dezvoltarea industrială şi au continuat să fie cele mai folosite stiluri. Un stil curat şi simplu pe care îl folosesc cel mai des în lucrările mele şi în care materialele joaca un rol extrem de important.
6. De ce preferați acel stil?
Cum creezi o atmosferă de senzualitate, de autenticitate? Într-un mix de materiale în care stilul modern defineşte liniile simple şi care conturează zonele funcţionale, frumuseţea stă în imperfecţiuni. De exemplu, foloseşti o scândura veche pe care o recondiţionezi şi o refoloseşti ca blat de lucru sau ca o placă decorativă pe perete. E o abordare destul de flexibilă şi îţi oferă libertate şi eficienţă în alegerea materialelor.
7. Din punct de vedere arhitectural, ce credeți că nu ar trebui să lipsească din nicio casă în ziua de astăzi?
Fiecare casa este diferită deci are nevoi diferite. Louis Sullivan spunea că forma urmează funcţionalitatea („form follows function”), dar propoziţia întreagă trebuie să fie: forma urmează funcţionalitatea care serveşte oamenii. Într-o lume a digitalizării şi a globalizării, lumea caută un loc care este tactil, unde pot lucra cu mâinile şi unde fizic pot construi ceva din care eu pot să îmi dezvolt experienţa personală. 70% din populaţia lumii trăieşte în metropole iar utilizarea eficientă a spaţiului este esenţială.
Vorbim de nivelul în care utilizarea maximă a funcţionalităţii este folosită în cele mai mici spaţii. Trăim într-o lume în care totul este disponibil şi valabil în abundenţa paradoxal cu faptul că oamenii vor mai puţin. Ei caută lucruri care sunt autentice şi reduse la simplitate.

Proiect bucătărie realizat de arh. Victor Carp
8. Dacă ar trebui să alegeți o clădire reprezentativă pentru arhitectură, de oriunde din lume, care ar fi aceea?
Prima lucrare care îmi trece prin minte este Centrul Pompidou- Metz, muzeul de artă modernă şi contemporană din Franţa proiectat de Shigeru Ban. Este o cladire cu o structură impresionantă a acoperişului unde găsim o poveste mai atipică de la care a pornit şi conceptul arhitectului Shigeru Ban inspirat fiind de o pălarie chinezească gasită în Paris.
9. Ce clădire celebră din lume v-ați fi dorit să proiectați, dacă ați fi avut ocazia?
Îndrăznesc să mă gândesc la „Fallingwater” proiectată de Frank Lloyd Wright în 1935.
10. Dintre toate proiectele realizate până acum, de care sunteți cel mai mândru?
În perioada în care lucram în Iaşi ca tehnician proiectant, am primit o lucrare mică dar complexă de amenajare a unui birou pentru un client asociat al Directorului. De proiect m-am ocupat integral implicându-mă până în punctul în care asamblarea şi realizarea produselor am realizat-o individual. Efectiv am fost atât designer, inginer, meşter cât şi montator.
11. Ce „secret” profesional le puteți dezvălui cititorilor noștri pasionați de arhitectură? ( mă refer la un sfat cunoscut până acum doar de profesioniști)
Contează foarte mult calitatea, preciziea şi dragostea pentru detaliu. Dar cred că vrem mai mult decât perfecţiune şi funcţionalitate. Vrem ceva mai emoţional şi mai adaptabil care să crească împreună cu oamenii.
Te invităm să răsfoiești portofoliul lui Victor și să descoperi lampa NOD.
Categories: Noutati
Comments Intra in discutie!
Not found any comments yet.